17.11.2017 u 13:48

EUROPSKI HIV-HEPATITIS TJEDAN TESTIRANJA OD 20. DO 24.11.2017.

Kategorija: Najave

U tjednu od 20. do 24. studenog 2017. godine, u Centru za anonimno, besplatno i dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV, Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije,odvijat će se „Europski HIV – HEPATITIS tjedan testiranja“.

Zainteresiranima će se na adresi Zavoda, Pula, Nazorova 23, omogućiti anonimno, dobrovoljno i besplatno testiranje na HIV, Hepatitis B i Hepatitis C, u radno vrijeme, od 7:00 – 11:00 sati i od 11:30 do 13:00 sati, kao i u vrijeme rada Centra od 15:00 do 17:00 sati, ponedjeljkom i srijedom.

Tjedan testiranja na HIV i hepatitise održava se na inicijativu Europske radne skupine „HIV u Europi“ već 5. godinu za testiranje na HIV, a 3. za testiranje na hepatitise. U 2016. godini u toj su akciji sudjelovale 53 države i tisuću ljudi je na taj način postalo svjesno o svom HIV statusu ili statusu na hepatitise B i C.

Cilj ovakvog oblika testiranja je omogućiti osobama koje su pod rizikom ili sumnjaju da su zaražene navedenim virusima da upoznaju svoj HIV status, te da se što ranije testiraju i prema indikaciji započnu sa što ranijim liječenjem.

Moto ovogodišnjeg testiranja je „TESTIRAJ, LIJEČI I SPRIJEČI“.

Testiranje na HIV se osobito preporuča osobama pod povećanim rizikom, a to su muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima, intravenskim ovisnicima, prodavateljima seksualnih usluga, migrantima, zatvorenicima i transseksualnim osobama.

Testiranje na hepatitise se preporuča istim osobama kojima se preporuča testiranje na HIV, kao i osobama koje su na dugotrajnoj hemodijalizi, osobama koje su dobile transfuziju krvi, krvne derivate i organe prije početka testiranja na hepatitis C, a također i zdravstvenim djelatnicima.

Ovom kampanjom se želi potaknuti i razvijati dijalog sa svim zainteresiranim članovima zajednice: pojedinci koji su pod povećanim rizikom, vladajuće strukture u društvu, zdravstveni djelatnici i nevladine udruge, s ciljem da se razvija svijest o zdravstvenoj i ekonomskoj koristi od testiranja za cjelokupnu zajednicu.