Programma di diagnosi precoce del cancro del colon-rettoProgram ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Program ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Rak debelog crijeva (kolona i rektuma) je drugo vodeće sijelo raka kod muškaraca (iza raka bronha) i žena (iza raka dojke) u razvijenim zemljama svijeta, u Europi, Hrvatskoj i Istarskoj županiji. Ujedno je jedan od glavnih uzroka smrti od raka. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo:

15% muškaraca i 13% žena oboljelih od raka oboljelo je od raka debelog crijeva

Rizik razvoja raka debelog crijeva značajno raste nakon 40. godine života (iako se može javiti i u ranijoj dobi), a 90% oboljelih su osobe starijih od 50 godina.

U visokorizične skupine stanovništva ubrajaju se osobe s adenomima (dobroćudnim tumorima - polipima) debelog crijeva, bolesnici s nasljednim polipoznim sindromima, ulceroznim kolitisom i Crohnovom bolešću, ranije oboljeli od raka debelog crijeva, dok su osobe s rakom želuca, dojke, jajnika, mokraćnog mjehura, bubrega, vrata maternice, pluća i prostate također pod povećanim rizikom razvoja raka debelog crijeva. Oko 25% oboljelih ima rak debelog crijeva u obitelji, 15% u rođaka prvog reda.

Debljina i šećerna bolest povezane su s umjereno povećanim rizikom. Pušenje je povezano s povećanim rizikom za karcinome svih lokaliteta, a još više s rizikom nastanka adenomatoznih polipa crijeva.

Čak se 90% “budućih karcinoma” u debelom crijevu može otkriti prije nego uopće postanu maligni. Naime, u većini slučajeva rak debelog crijeva nastaje iz prethodno dobroćudnih (benignih) adenoma. Vrijeme njihovog prelaska iz benigne u malignu, zloćudnu fazu traje između 10 i 35 godina - dakle imamo dovoljno vremena pravodobno otkriti i odstraniti premaligne lezije (polipe).

Kolonoskopijom otkrivamo i uklanjamo polipe te time sprječavamo njihovu pretvorbu u rak!

U RH u trenutku dijagnosticiranja  manje od 10% svih karcinoma debelog crijeva lokalizirano je samo na stjenku crijeva!

Kolonoskopijom rano otkrivamo rak te time omogućavamo veće preživljavanje!

U razvijenim zemljama svijeta već dugi niz godina postoje programi ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Kolonoskopija je u svijetu najbolja metoda za rano otkrivanje raka debelog crijeva !

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva osobe oba spola u dobi 50-74 godina:

  • poziva na testiranje na skrivenu krv u stolici,
  • provodi testiranje stolice,
  • poziva osobe s pozitivnim nalazom krvi u stolici na kolonoskopiju
  • koordinira provedbu kolonoskopije s obiteljskim liječnikom i Općom bolnicom Pula te
  • prikuplja rezultate.

U Istarskoj županiji u dobi od 50 do 74 godina ima oko 58.0000 osoba.

Nacionalni program otpočeo je u Istarskoj županiji u siječnju 2008. godine. U prvom ciklusu pozvane su osobe rođene 1933.-1957.g., u drugom ciklusu osobe rođene 1939.-1963.g. Krajem travnja 2016. g. počeo je novi, treći ciklus pozivanja, kojim ćemo obuhvatiti osobe rođene 1941.-1965.g.

Svaka osoba određenog godišta dobit će na kućnu adresu kuvertu s pismom poziva na testiranje i edukativnu brošuru. Po iskazanom interesu za testiranje, u sljedećem pismu dobit će 3 kartončića za nanošenje uzoraka stolice, materijale za uzimanje i slanje uzoraka, i upitnik.

Kartončiće s uzorcima stolice stavite u priloženu plastičnu vrećicu i s popunjenim upitnikom pošaljite u priloženoj kuverti (plaćeni odgovor, adresirana na Zavod). U Zavodu ćemo uz pomoć reagensa obaviti testiranje.

Osobe s pozitivnim nalazom krvi u stolici pozvat ćemo, u dogovoru s izabranim obiteljskim liječnikom, na kolonoskopiju – dobit će termin pretrage i upute o pripremi za nju. Kolonoskopija se obavlja u Općoj bolnici Pula.

Kod 80% osoba s pozitivnim nalazom kolonoskopijom je utvrđen neki patološki nalaz (u 50% osoba su to bili polipi, 25% hemeroidi, a rjeđe su nađene druge promjene).

Pozivamo Vas da se odazovete pozivu na testiranje kojeg ćete dobiti na kućnu adresu!

Ako se na testiranje ne možete odmah odlučiti,

poštom dobiveni materijal sačuvajte za kasnije

(obratite pažnju na rok trajanja naznačen na kartončiću)

ili nam ga vratite!

 

Ukoliko pripadate navedenim godištima, a nikad niste dobili poziv,

ili ste već obavili testiranje ili kolonoskopiju na neki drugi način,

ili imate neko pitanje o ovom programu

nazovite besplatni broj telefona Zavoda 0800 202 000 (ponedjeljak-petak; 12-15 sati)

 

Edukativni letak možete pogledati ovdje.