Komarci u rujnuKomarci u rujnu

KOMARCI U RUJNU

Pojavu komaraca u ljetnom periodu obično povezujemo sa turističkom sezonom. Krajem kolovoza kada turisti polako napuštaju naše krajeve nekako postajemo manje osjetljivi i na komarce.

Ove godine se desio sličan slučaj kao i prošle. Nakon sušnog ljetnog perioda kada su populacije komaraca bile na relativno niskoj razini došle su prve kiše koje su pogodovale rastu broja komaraca. Pojavu komaraca u rujnu nikako ne treba zanemariti. Upravo rujanske populacije čine osnovu za njihovu pojavnost u slijedećoj godini.

Kako su temperature zraka nešto niže niža je i temperatura vode u leglima što usporava razvoj ličinki. Generacija krilatica koja se oslobodi tijekom rujna i listopada pripremiti će se za prezimljavanje. Kod nekih vrsta npr. roda culex, će to biti gravidne ženke koje neće položiti jajašca na jesen već pronaći toplo i vlažno mjesto, najčešće nekakav podrum, kako bi prešle u zimsku hibernaciju. Usporiti će metabolizam i polako trošiti zalihe hrane do ožujka ili travnja kada će izići položiti jajašca za prvu proljetnu generaciju. Tigrasti komarac upravo na jesen liježe posebno otporna jajašca koja uspijevaju preživjeti nepovoljni zimski period, te na proljeće kada otpočnu povoljni uvjeti nastaviti razvoj u ličinke. Treći način, karakterističan za vrste koje rijeđe susrećemo u urbanim staništima, je prezimljavanje u obliku ličinke.

Zbog svega navedenog je neophodno kroz mjesec rujan pa i listopad, ukoliko je topao, nastaviti aktivnosti uklanjanja legla, nadzora nad leglima primjenom larvicida a u krajnjem slučaju ukoliko su populacije krilatica izrazito povećane primjeniti i tretman zamagljivanja. Ukoliko komarce tijekom jeseni uspijemo održavati na minimalnoj razini mali broj će ući u prezimljavanje pa ćemo imati i slabiju prvu proljetnu generaciji početkom sezone slijedeće godine.