OBILJEŽEN DAN MIMOZA

OBILJEŽEN DAN MIMOZA

Dana 25. siječnja 2020. godine, od 10 do 12 sati, u prostorijama trgovačkog centara Max City, u suradnji Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i Lige protiv raka Pule, obilježen je Dan mimoza, u sklopu 14. europskog tjedna prevencije raka vrata maternice.  Zavod i Liga davali su informacije vezane uz prevenciju raka vrata maternice i zašto je važno cijepiti tinejdžere protiv HPV-a. Žene su dobile na poklon grančicu mimoze (donacija Max Cityja). Uz brošuru „Što svaka žena treba znati o raku vrata maternice“, djevojke/žene (i mladići/muškarci) mogli su na modelu provjeriti svoje znanje o anatomiji reproduktivnog trakta, odnosno saznati “gdje je taj vrat maternice”. Također informirani su i o raznim lokalitetima raka koje HPV (osim raka vrata maternice) može izazvati.
Rak vrata maternice uzrokovan je onkogenim tipovima Humanog papiloma virusa (HPV), protiv kojeg postoji HPV cjepivo. Ova se zarazna bolest prenosi spolnim putem i preko 80% osoba se zarazi u mladosti. Kod kronične infekcije HPV virusom tijekom dužeg niza godina mogu nastati promijene u stanicama te na kraju i rak. Promjene u stanicama vrata maternice moguće je otkriti i pravovremeno liječiti odlaskom na redovite gineklološke preglede i Papa test.
U Istarskoj županiji, godišnje 21 žena oboli od raka vrata maternice, a 8 žena umire. Ovo je zarazna bolest od koje umire najviše osoba u Istarskoj županiji, bolest koja ne bi trebala postojati i koju možemo zajedno eliminirati – cijepljenjem protiv HPV-a i redovitim ginekološkim pregledima.
Cijepljenje protiv HPV infekcije besplatno je za sve učenike i učenice 8. razreda osnovne škole i ovisno o raspoloživosti cjepiva,  do 1. srpnja 2020. godine, za sve srednjoškolce.