OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV RAKA - 4. VELJAČE 2020. g.

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV RAKA - 4. VELJAČE 2020. g.

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, u suradnji s Ligom protiv raka Pula i Klubom žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula, 8.veljače 2020. godine, od 10 do 12 sati, u Max Cityju obilježio je Svjetski dan borbe protiv raka.
Svjetski dan borbe protiv raka (4.veljače) od 2019. do 2021. godine obilježava se krilaticom „Jesam i hoću”, jer svatko osobno, savjesno i odgovorno može učiniti mnogo za svoje zdravlje i zdravlje najbližih – zdravim stilovima života i prevencijom, odazivom na preventivne preglede za rano otkrivanje raka te pravovremenim odlaskom liječniku kod pojave znakova i simptoma bolesti.
Prolaskom kroz veliki model debelog crijeva uz stručno vođenje radnika Zavoda, svi zainteresirani građani upoznali su se s raznim promjenama koje nastaju u crijevu, a posebno s polipima iz kojih može nastati rak. Predstavnici Kluba Gea na modelu dojke pokazali su kako provoditi samopregled i kako na opip izgledaju razne tvorbe u dojci. Također su se svi zainteresirani informirali o uključivanju u programe prevencije i ranog otkrivanja raka koje provodi i koordinira Zavod, ali i o aktivnostima i podršci oboljelima koje provode udruge Liga protiv raka Pula i Gea. Djelatnici Zavoda, predstavnici Lige i Kluba Gea dijelili su edukativne pisane materijale (letke i brošure). Time smo odaslali poruku da „Hoćemo i možemo“ zajedno i multidisciplinarno skrenuti pozornost da je rak drugi vodeći uzrok smrti u svijetu, Hrvatskoj i u Istarskoj županiji te da su zdravi način života, prevencija i rano otkrivanje ključni u borbi protiv ovog velikog javnozdravstvenog problema.