Ožujak –mjesec svjesnosti o kolorektalnom raku (raku debelog i završnog crijeva) Ožujak –mjesec svjesnosti o kolorektalnom raku (raku debelog i završnog crijeva)

Ožujak –mjesec svjesnosti o kolorektalnom raku (raku debelog i završnog crijeva)

Liga protiv raka - Stoma klub Pula, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije i Medicinskom školom Pula, organiziraju na pulskoj tržnici, u petak, 16. ožujka 2018. g., u vremenu od 10:00 do 12:00 sati, podjelu edukativnih i promotivnih materijala te plavih cvijetova. Plava vrpca i plava boja simboliziraju borbu protiv ovog raka pa ovaj dan nazivamo i Danom u plavom.   S obzirom na visoku pojavnost i smrtnost od ove bolesti, želimo motivirati građane na odaziv na preventivne preglede.

Kolorektalni rak je poseban po tome što ga je moguće rano otkriti, ali i spriječiti uključivanjem u Nacionalni preventivni program. Redovitim preventivnim pregledima otkrivaju se i odstranjuju polipi (dobroćudne tvorbe koje se mogu pretvoriti u rak) te time spriječava rak.

Nacionalni program za rano otkrivanje raka debelog crijeva obuhvaća zdrave muškarce i žene u dobi od 50-74 godina, odnosno, u trenutnom ciklusu pozivanja to su osobe rođene od 1941.-1965. godine. Zavod za javno zdravstvo Istarske županije pozive za uključivanje u Program šalje poštom osobama navedenih godišta.

Nazovite besplatan telefon Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, 0800 202 000, od ponedjeljka do petka, od 12:00 do 15:00 sati, putem kojeg od medicinskih sestara možete dobiti informacije o Programu, zatražiti materijal za slanje uzoraka stolice, dobiti detaljnije informacije o pripremi uzoraka stolice i podršku u pripremi za kolonoskopiju.

Odazovite se na poziv za testiranje, Program je osmišljen za Vas.

 

<- povratak na popis novosti