OBILJEŽAVANJE DANA U PLAVOM

OBILJEŽAVANJE DANA U PLAVOM

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Liga za borbu protiv raka Pula i Medicinska škola Pula, 24. ožujka 2017. g., na pulskoj tržnici, organizirali su DAN U PLAVOM te time obilježili Ožujak - europski mjesec svjesnosti o kolorektalnom raku (raku debelog i završnog crijeva). U Hrvatskoj se ovaj europski mjesec obilježava jedino u Istarskoj županiji. Kolorektalni rak je drugo najčešće sijelo raka kod muškaraca (nakon raka bronha i pluća) i kod žena (nakon raka dojke). Većinom, rak debelog crijeva nastaje iz prethodno dobroćudnih (benignih) adenoma – tzv. polipa. Vrijeme njihovog prelaska iz benigne u malignu, zloćudnu fazu, traje između 10 i 35 godina, što nam pruža mogućnost da redovitim preventivnim pregledima pravodobno otkrijemo rak, ali ga i spriječimo otkrivanjem i odstranjivanjem polipa.

Građanima su dijeljeni edukativni materijali o Nacionalnom programu za rano otkrivanje raka debelog crijeva, kojeg Zavod provodi u Istarskoj županiji. Naglašavana je važnost preventivnog pregleda i odaziva pozvane dobne skupine (u dobi 50 do 74 godina) na testiranje na skrivenu krv u stolici. Na edukativnim materijalima istaknut je broj besplatnog telefona Zavoda (0800 202 000) na kojeg se zainteresirani za testiranje mogu javiti i dobiti daljnje informacije, materijale i upute.

Plava vrpca i plava boja općenito simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva. Članovi Lige protiv raka i njihovog Stoma kluba Pula, poklanjali su papirnate plave cvjetove i plava srca koje su izradile njihove volonterke. Ove aktivnosti provedene su u sklopu prioritetnog područja Plana za zdravlje i socijalno blagostanje Istarske županije „Promocija zdravlja, prevencija i rano otkrivanje kroničnih nezaraznih bolesti“.