Servizio di medicina scolasticaŠkolska medicina

Služba za školsku medicinu

Prema Programu specifičnih i preventivnih mjera zdravstvene zaštite učenika i studenata timovi školske medicine provode  specifične i preventivne aktivnosti za učenike i studente s ciljem osiguranja nesmetanog rasta i razvoja te tjelesnog i psihičkog sazrijevanja.

Zbog specifičnosti razvojnog razdoblja te mnogostrukih utjecaja na razvoj mladih, ciljevi specifične i preventivne zdravstvene zaštite mladih obuhvaćaju:

  • Rano uočavanje i prepoznavanje bolesti ili poremećaja zdravlja
  • Sprečavanje nastanka društveno neprihvatljivog oblika ponašanja
  • Usvajane stavova i navika zdravijeg načina života
  • Razvijanje odgovornosti za osobno zdravlje
  • Zaštita mentalnog zdravlja osobito vezano uz probleme učenja i prilagodbe na školu
  • Zaštita reproduktivnog i spolnog zdravlja
  • Rad sa djecom koja imaju kronične poremećaje zdravlja

Službu za školsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije čini  sedam timova na šest lokaliteta u županiji.


Popis školskih liječnika

U nastavku možete pogledati popis obrazovnih ustanova i nadležnih školskih liječnika u istarskoj županiji.

Popis nadležnih liječnika


Telefonski kontakti

Tel. Pula
Centrala 052 529 000
Služba 052 218 903
Služba faks 052 383 705
Služba mob 098 982 5686
Tel. Poreč
Služba 052 433 660
Služba faks 052 428 483
Služba mob 099 617 30 99

Voditelj Službe za školsku medicinu:
Daniela Beaković, dr. med. spec. školske medicine
e-mail: porec_skolska(at)zzjziz.hr

Aktualno

Predstojeće izmjene u Provedbenom programu cijepljenja 2, vezano uz dobrovoljno i besplatno cijepljenje protiv HPV-a

Tijekom 2017. godine doći će do izmjene Programa 2 cijepljenja. Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske i Referentni centar za epidemiologiju donijelo je slijedeće preporuke:

1. Počevši sa školskom godinom 2017./2018. cijepljenje protiv HPV-a biti će dostupno (besplatno i dobrovoljno) samo za djevojčice i dječake u osmom razredu osnovne škole. 

2. Zbog predstojećeg pomicanja cijepljena protiv HPV-a iz prvog razreda srednje škole u osmi razred osnovne škole, tijekom školske godine 2016./2017., putem pismenih obavijesti biti će pozvane na cijepljenje dvije generacije djece; djeca koja na jesen 2016./2017. kreću u 8. razred osnovne škole i one koji kreću u 1. razred SŠ. Djevojčice i dječaci ove dvije generacije cijepiti će se četverovalentnim cjepivom (Silgard).

3. Do kraja 2016. godine , mogu se besplatno i dobrovoljno cijepiti protiv HPV-a sve djevojčice i djevojke, dječaci i mladići od devet godina starosti do 25 godina starosti četverovalentnim cjepivom (Silgard). Djecu i mladež koja pohađaju školu te redovite studente i studentice cijepe nadležni timovi školske medicine.

 

Svi učenici i učenice, studenti i studentice mogu se telefonski obratiti nadležnom školskom liječniku za sve dodatne informacije vezano uz HPV cijepljenje.

Popis nadležnih školskih liječnika, njihove adrese i telefonske kontakte možete pronaći stranici Službe za školsku medicinu ZZJZIŽ.